
Začína jeseň a s ňou u mňa aj chuť na teplé, husté a výživné jedlá. Veľmi rada varím z koreňovej zeleniny a strukovín a okrem našich tradičných polievok skúšam aj recepty inšpirované exotickými chuťami.
Dnes tu mám recept na vynikajúcu polievku z červenej šošovice a mrkvy, do ktorej som pridala aj batát a zjemnila ju kokosovým mliekom. Je to celkom výdatné jedlo, ktoré skvele zasýti ako obed alebo večera, no pritom nezaťaží.
Červená šošovica je veľmi zdravá a bohatá na bielkoviny, vlákninu, železo a minerály. Medzi jej zdravotné účinky patrí napríklad podpora nervovej sústavy a imunitného systému, chráni srdce a zdravie očí a môže tiež pôsobiť ako prevencia pred rôznymi druhmi rakoviny. To je hneď niekoľko dobrých dôvodov, prečo si ju dopriať pravidelne.
A v neposlednom rade, táto polievka je super chutná 😉
Potrebujeme:
- 3 veľké mrkvy
- 250g červenej šošovice
- 1 batát
- 1 červenú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- kokosové mlieko (1 plechovka)
- olivový olej
- soľ
- karí korenie
- sušené mleté čili
- sušený mletý zázvor
Postup:
Na oleji opražíme cibuľku a cesnak. Pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, batát a umytú šošovicu. Zalejeme vodou a necháme uvariť domäkka. Uvarenú zeleninu rozmixujeme ponorným mixérom na krém a následne zjemníme pridaním kokosového mlieka. Podľa chuti dochutíme karí, čili korením, zázvorom a soľou. A je to 🙂
Leave a Comment