Na Pavlovu tortu som sa chystala už dlho. Zaujala ma nielen svojím vzhľadom, ale hlavne zložením. Sladké snehové pláty s nadýchanou šľahačkou a čerstvým ovocím – to jednoducho musí byť dobré. Rozhodla som sa, že ju vyskúšam niekedy v lete, pretože takýto ľahký dezert sa mi proste hodí k horúcim letným dňom.
Pavlova torta nie je vôbec ťažká. Stačí si vyšľahať sneh s cukrom a upiecť snehové pláty, ktoré sa zlepia domácou šľahačkou a ozdobia sladučkým sezónnym ovocím. Ja som si však chcela vymyslieť ešte osviežujúcejšiu kombináciu a tak som ju pripravila s citrónovým krémom a čerstvými lístkami bazalky zo záhradky.
Bazalka sa síce často používa prevažne na prípravu slaných jedál, ale je naozaj skvelá aj k dezertom. A ja jej chuť zbožňujem a používam ju vždy, keď sa dá. S citrónovým krémom vytvorila dokonalú kombináciu a dodala pekný kontrast k sladkej chuti snehovej torty.
Dala by sa však použiť aj čerstvá mäta alebo napríklad medovka. Ja však určite odporúčam vyskúšať bazalku 😉
Recept na Pavlovu tortu s citrónovým krémom a bazalkou
Na snehovú tortu:
- 4 bielky
- 200g cukru
- 1 PL kukuričného škrobu
Na citrónový krém
- 2 citróny
- 50g masla
- 125g kryštálového cukru
- 2 žĺtka
Na šľahačku
- 2 balenia šľahačkovej smotany (2 x 180ml)
- 1 PL práškového cukru
Na ozdobu:
- niekoľko čerstvých lístkov bazalky
Postup:
Najprv si pripravíme snehové pláty. Z bielkov a cukru si vyšľaháme hustý sneh, do ktorého nakoniec zašľaháme lyžicu kukuričného škrobu. Zmes si rozdelíme zhruba na polovicu a rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie 2 okrúhle pláty. Mali by byť hrubé cca 2 cm.
Snehové pláty pečieme v rúre vyhriatej na 125°C na spodnej priečke teplovzdušne asi 1:15 až 1:20 hod. Po upečení necháme v rúre vychladnúť pri mierne pootvorených dvierkach.
Kým sa pláty pečú, pripravíme citrónový krém. V miske zmiešame maslo, cukor, šťavu z dvoch citrónov a pridáme nastrúhanú kôru z jedného citróna. Všetko spolu rozvaríme vo vodnom kúpeli za stáleho miešania. Potom pridáme rozšľahané žĺtky – tu treba poctivo miešať (ideálne metličkou), aby sa nezrazili. Krém ďalej varíme 10-15 minút za stáleho miešania, kým pekne zhustne.
Nakoniec si zo smotany a cukru vyšľaháme domácu šľahačku a keď je všetko pripravené a pláty vychladnuté, môžeme dať dokopy našu tortu. Spodný plát potrieme citrónovým krémom a polovicou šľahačky. Priložíme vrchný plát a potrieme zvyšnou polovicou šľahačky. Nakoniec dozdobíme čerstvými lístkami bazalky, prípadne ľubovoľným ovocím a je to.
Pavlova torta chutí najlepšie čerstvá. Pre niekoho môže byť tento recept príliš sladký, aspoň ja osobne nie som zvyknutá priveľa sladiť a snažím sa používať minimum cukru, a tak nabudúce určite neosladím šľahačku a odoberiem pár gramov cukru aj zo snehových plátov. Inak je to fantastický dezert a ten citrónový krém je úplne úžasný.
najlepší dezert aký poznám 🙂 milujú ho u nás všetci 😉 len mám jeden maličký technický dotaz – ako to mám krájať aby mi nepraskala bielkovinová časť?
Ahoj Lea, bez popraskania to asi úplne nepôjde…ale verím že pôžitku to nič nezmení 🙂