galetka so sparglou a syrom na slano recept

Keď som v obchode uvidela tú krásnu čerstvú zelenú špargľu, hneď som ju hodila do košíka. Veď špargľová sezóna netrvá dlho, tak si ju treba užiť. A tak som z nej hneď cez víkend ukuchtila takúto výbornú slanú galetku.

Bol to spontánny nápad, keď sme v nedeľu ráno rozmýšľali, čo si dáme na obed. A tak si vravím, mám kúpenú tú úžasnú špargľu a mohla by som ju využiť. Ale čo z nej pripraviť?

Nechcela som ju len rozmixovať do polievky, z toho by sme sa nenajedli. Chcelo by to niečo sýtejšie. Napríklad nejaký slaný koláč so syrom…quiche….alebo galetku. A tak som hneď popozerala na internete nejaké inšpirácie.

Konkrétny recept na špargľovú galetku som síce nenašla, ale mne ho ani netreba. Veď to nejak vymyslím z toho, čo chladnička dala.

Pripraviť cesto je hračka. Ja som ho ani nedávala odpočinúť do chladničky ako odporúčajú niektoré recepty. Nebol čas. Rovno som ho vyvaľkala, naplnila a šup s tým do rúry. Robila som dvojnásobnú dávku, teda 2 menšie galetky, každý mal svoju vlastnú.

galetka so sparglou

Ako náplň som zvolila mozarellu so špargľou a úžasným voňavým tymiánom, ktorý sme deň predtým nasadili na balkón. Doladila som to soľou, korením, olivovým olejom a na záver aj trochou parmezánu a masla. To musí byť dobré. A aj bolo 🙂

Ledva som stihla upečenú galetku narýchlo cvaknúť, pretože sme boli hladní a tak krásne to rozvoniavalo.

Chrumkavé cesto, teplá syrová náplň a v tom svieža chuť mladej špargle. Dokonalý jarný obed alebo večera. Mám rada jednoduché recepty, ktoré zároveň oživia náš jednálniček. Galetka na slano takým jedlom rozhodne je. A budem ju robiť častejšie, už teraz sa teším, aké ďalšie kombinácie vyskúšam. Stačí mať po ruke syr a nejakú čerstvú jarnú zeleninku.

Nech sa páči recept. 

galetka na slano recept

Potrebujeme (na 1 menšiu galetku pre jednu osobu):

Cesto:

  • 140 g hladkej špaldovej múky
  • 90g masla
  • soľ
  • 2 PL studenej vody

Náplň:

  • jedna mozarella
  • zelená špargľa
  • čerstvý tymián
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej
  • parmezán a kúsok masla 

Postup:

Najprv si pripravíme cesto. Ak robíte dávku pre 2 osoby, použite rovno dvojnásobok surovín (aj na cesto aj na plnku). Z múky, masla, soli a vody ručne vypracujeme hladké cesto, ktoré rozvaľkáme do okrúhleho tvaru (nemusí to byť dokonalé – v tom je krása galetky). Pomocou valčeka cesto opatrne preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Mozarellu nakrájame na kolieska a poukladáme do stredu galetky. Jemne osolíme, okoreníme a posypeme bylinkami podľa chuti. Ja som použila čerstvý tymián. 

Špargľu umyjeme, odkrojíme drevnaté konce a nakrájame na menšie kúsky. Netreba jej veľa, mne na 2 galetky stačilo asi 7 kúskov. Nakrájanú špargľu hodíme do vriacej dobre osolenej vody a blanšírujeme asi 2-3 minutky.

Potom špargľu scedíme a rozložíme na galetku. Jemne pokvapkáme olivovým olejom, posypeme parmezánom (nemusí byť) a navrch položíme plátok masla. Kraje galetky zahneme dovnútra a jemne potrieme olivovým olejom.

Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C asi na 25 minút. Hotovú galetku necháme chvíľu postáť a schladnúť a pustíme sa do toho.

galetka na slano

galetka so syrom a sparglou

Share: