makronky so slanym karamelom recept

Skúšali ste už niekedy robiť makrónky? Ja som sa do nich na prvý pohľad zamilovala a odvtedy sa učím zvládnuť ich prípravu. Darí sa mi to tak 50:50. Ale nevzdávam sa, pretože ma to baví.

Príprava makróniek nie je len tak, ale výsledok určite stojí zato. Možno aj tajomstvo a majstrovstvo ich prípravy pridáva tomuto dezertu dávku luxusu a výnimočnosti. Podľa mňa sú nielen krásne na pohľad, ale aj veľmi chutné. Môjmu priateľovi ale nechutia, čo je z môjho pohľadu len ďalšia výhoda, pretože ostanú všetky mne.

Na prípravu makróniek používam klasické nelúpané mandle, ktoré na mlynčeku rozomeliem na múku, ktorú ešte preosejem. Používam aj silikónovú formu na makrónky, vďaka ktorej pekne držia svoj tvar.

Keď som robila makrónky po prvýkrát, celkom sa mi podarili a ja som bola nadšená. Nikdy sa mi však nepodaria na 100% a vždy mám niekoľko nepodarených kúskov, ktoré popraskajú alebo sú duté. Takže na jednom a tom istom plechu mám dokonalé kúsky aj nepodarky. Zaujímavé.

Moja starká je vychýrená cukrárka a pečie naozaj vynikajúce zákusky na svadby a rodinné oslavy, Samozrejme, že sa chcela naučiť aj takú vychytávku, akou sú makrónky. A tak sme sa dohodli, že prídem a ukážem jej ako na to.

Bolo to na Veľkú noc, dohodli sme sa aj so sesternicou a dali sme sa všetky tri do toho. No a vtedy nám tie makrónky išli ako na páse. Urobili sme asi 6 rôznych farieb – príchutí. A väčšina kúskov bola fakt vydarená. Pritom sme nepoužívali žiadnu formu, mali sme len papier na pečenie. Tu ja malá ukážka.

Pri príprave makróniek je dôležité dodržiavať niekoľko pravidiel. Mne osobne veľmi pomohlo toto video, v ktorom je vysvetlené ako na to.

Rady z tohto videa som si napísala na papier a vždy postupujem podľa nich. Tu je môj ťahák:

Tentokrát som sa rozhodla urobiť dávku makróniek aj na Vianoce. Nie je to síce typicky vianočné pečenie (aspoň nie u nás), ale ja vždy rada využijem šancu nacvičiť si prípravu makróniek. Nepridávala som do nich žiadne farbivo, ponechala som ich prirodzene „mandľovej“ farby. Na plnku som použila slaný karamel, ktorý k nim skvele pasoval a myslím, že na Vianoce je to príjemná voľba.

Makrónky pripravujem podľa tohto jednoduchého základného receptu:

Potrebujeme:

  • 3/4 šálky mletých mandlí
  • 1 šálku práškového cukru
  • 2 bielky z veľkých vajec
  • 1/4 šálky krupicového cukru

Postup:

Mleté mandle a práškový cukor preosejeme do misky. Bielky vyšľaháme na sneh, ktorý tvorí mäkké špičky. Potom postupne pridáme krupicový cukor a vyšľaháme pevný lesklý sneh.

Do snehu po tretinách vmiešame mandľovú zmes, až nám vznikne lesklá hustá hmota. Teraz treba dať pozor na to, aby sme hmotu nevymiešali príliš málo, alebo naopak príliš veľmi. Po vytiahnutí stierky by z nej mala stekať a zanechávať akoby stužkovitý vzor.

Hmotu si dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou a na formu na makrónky (alebo na plech vystlaný papierom na pečenie) vytláčame kolieska s priemerom asi 1 cm. Plechom niekoľkokrát poudierame o pracovnú dosku, aby sme z makróniek dostali bublinky vzduchu.

Takto pripravené makrónky necháme odpočívať asi 30 minút. Vďaka tomu zaschne ich povrch a pri pečení sa vytvorí ich charakteristický tvar.

Makrónky pečieme v rúre vyhriatej na 160°C asi tak 10-15 minút. Po upečení ich necháme trochu vychladnúť a potom ich odlepíme z papiera. Ja som tie svoje plnila nátierkou zo slaného karamelu, kúpite ju napríklad v Tescu.

Taaak verím, že sa podaria aj vám a budú chutiť 😉

 

Share: