salat s pecenou tekvicou a batatmi

Šaláty ako hlavné jedlo moc jedávať nezvyknem. Z času na čas však dostanem chuť na dávku listovej zeleniny spolu s ďalšími dobrotami. Vtedy sa snažím vymyslieť si kombinácie, ktoré ma dobre zasýtia a pritom si na nich pochutnám.  Tento šalát som si pripravovala na jeseň, preto som sa rozhodla doplniť ho pečenou tekvicou a batátmi. A výsledok bol úžasný.

V prvom rade som sa vybrala do obchodu kúpiť si nejaký pestrý šalátový mix a objavila som takýto krásny šalát spolu s kvietkami. Tak toto rozhodne chcem! Kvietkov tam bolo celkovo asi 5 kusov. Rozmýšľate, ako také kvety vôbec môžu chutiť? Ich chuť nie je vôbec výrazná, je to ako by ste zahryzli do niečoho jemného a sviežeho.

Ale za ten ozdobný efekt rozhodne stoja! Jedlo je s nimi hneď krajšie  a pôsobí akoby aj chutnejšie a zdravšie.

Okrem pečenej tekvice a batátov som do svojho šalátu pridala aj domáce krutóny z bielej bagety. Ja mám rada, keď sú pekne dochrumkava opečené a jemne nasiaknuté olivovým olejom. Poslednou ingredienciou je pár koliečok červenej cibuľky, ktorá svojou sladkastou štipľavou chuťou tomu celému dodá šmrnc a výborne dopĺňa pečenú aj listovú zeleninu.

Recept na šalát s pečenou tekvicou a batátmi

Potrebujeme:

  • šalátový mix ( s kvietkami 🙂  )
  • polku maslovej tekvice
  • 1 väčší batát
  • červenú cibuľu
  • 1/4 bielej bagety
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • sušený tymián
  • sušený cesnak
  • sušené čili

Postup:

Ako prvé očistíme a nakrájame batáty s tekvicou na malé kocky. V miske k nim pridáme trochu olivového oleja (asi 2 PL), soľ, čierne korenie, trochu sušeného cesnaku, čili a tymiánu. Dobre premiešame, aby sa nám zelenina obalila olejom a koreniami.

Zeleninu rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry vyhriatej na 180°C. Pečieme asi 30 minút, resp. kým zelenina nie je mäkká.

Ďalej si pripravíme domáce krutóny. Bielu bagetu nakrájame na malé kocky a dáme na nepriľnavú panvicu spolu s 1 PL olivového oleja. Za občasného premiešavania krutóny opečieme dozlatista.

Keď už máme krutóny pripravené a zeleninu upečenú, môžeme podávať šalát. Do taniera pridáme čerstvý šalátový mix, pečenú zeleninu, krutóny a pár koliesok červenej cibuľky. Na záver ešte ozdobíme kvietkami a je to 🙂

 

Share: