Týždeň ubehol ako voda a v košíku nám ostal celý trs prezretých banánov…a to znamená len jednu vec – upiecť z nich cez víkend nejakú zdravú banánovú dobrotu 🙂
Prvé, čo mi napadlo, bolo urobiť banánový chlebík…alebo…čo tak pre zmenu banánové muffiny? Jasné, budú to chutné a zdravé muffiny.
Použila som vlastne ten istý recept, ako na tento banánový chlebík. Len som cesto rozdelila do muffinových košíčkov a namiesto jedného koláčika tak vzniklo 12 sladkých muffinov.
Navyše som sa rozhodla pridať ešte jednu malú zmenu a asi do 1/4 cesta som pridala kakao a vnikli tak krásne dvojfarebné mramorové muffiny.
Banánové muffiny sú prirodzene sladučké a vláčne, navyše kakaová kombinácia k nim skvele pasuje. Nabudúce vyskúšam urobiť aj celé kakaové muffiny.
Prípadne si to môžete nakombinovať, 4 košíčky naplniť čistým banánom cestom, v ďalších 4 zmiešať s kakaovou plnkou a 4 urobiť čisto kakaové. Z jedného cesta a z jednej zašpinenej misky tak vzniknú rovno 3 druhy koláčikov.
Výhodou oproti chlebíku je aj to, že sa muffiny upečú rýchlejšie. A tá sladká vôňa, ktorá zaplnila celý byt…poďme rýchlo na recept.
Potrebujeme:
- 4 zrelé banány
- 1/3 šálky roztopeného masla
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajce
- štipka soli
- 1/4 balenia kypriaceho prášku do pečiva
- 1,5 hrnčeka hladkej špaldovej múky
- kakao podľa chuti
Postup:
V miske rozpučíme banány na jemnú kašičku. Pridáme kryštálový a vanilkový cukor, vajíčko a múku s práškom do pečiva. Zmiešame, aby sa všetky suroviny spojili na hladké cesto.
Plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami, ktoré cca do 3/4 naplníme cestom. Do zvyšného cesta pridáme kakao a doplníme do košíčkov. Opakom lyžičky kočíčky trochu premiešame, aby sa vytvoril mramorový efekt.
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C asi 25 minúť dozlatista. A je to.
Leave a Comment